Asma ul-Husna

Hari Ini

Habib Albi

Habib Albi

Nikmat Allah

Nikmat Allah

Sahabat

Sahabat

Ukhwah

Ukhwah

Sahabat Iqra'

Sahabat Iqra'

Islam Inside

Islam Inside

Knowledge Seeker

Knowledge Seeker

Followers


Kehilangan Itu Berkat? 6:41 PM

Setiap sesuatu yang terjadi itu ada hikmahnya.

Sesungguhnya keadaan-Nya apabila Dia menghendaki sesuatu hanyalah berkata kepadanya: "Jadilah!" maka terjadilah ia.” Surah Yaasin: 82

Sesuatu perkara itu akan tetap terjadi walaupun seseorang telah mengambil langkah berjaga-jaga dan berhati-hati. Contoh paling mudah, kemalangan jalan raya.

A merupakan seorang pemandu yang cekap dan cukup berhati-hati di jalan raya. Namun, malang tidak berbau tatkala kereta yang dipandunya bertembung dengan kereta yang dipandu laju oleh B. Kereta B cuba memotong kenderaan lain di hadapannya tetapi terbabas ke laluan kereta A. A tidak dapat mengelak kereta B lantas berlakulah sebuah kemalangan ngeri yang mengakibatkan kematian ahli keluarga A yang turut berada bersamanya dalam kereta tersebut.

Begitu juga dengan setiap perkara yang terjadi dalam hidup kita. Kita mengambil tindakan yang terbaik bagi setiap input yang ada, mengkaji setiap pro dan kontra input tersebut dengan cukup berhati-hati. Namun begitu, tadbir kita itu bergantung kepada takdir yang ditentukan Allah.

dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap.” Surah Alam Nasyrah: 8

Setelah kita berusaha mentadbir kehidupan kita, kita tetap perlu berpaling kepada takdir Allah yang Maha Esa. Rezeki yang kita perolehi bukanlah milik kita selagi ia tidak termaktub menjadi darah dan daging, harta dan benda.

Saya pernah kehilangan RM 50 yang diberi oleh kawan abah sewaktu ingin memasuki Kolej Matrikulasi. Duit itu tercicir sewaktu saya membeli barang-barang untuk dibawa ke hostel. Besar jumlah itu, namun sudah termaktub ia bukan rezeki saya.

Semalam, saya menerima kiriman daripada sebuah syarikat pelancongan. Akibat terpedaya dengan tutur kata seorang eksekutif wanitanya melalui panggilan telefon sahaja, saya kehilangan hampir RM 500. Astaghfirullahal azim. Hasil pekerjaan yang saya simpan hampir 10 bulan perlu digunakan untuk membayar pakey yang tidak saya gunakan kerana ia telah dikreditkan ke dalam akaun bank. Nak tak nak, saya perlu membayarnya walaupun saya telah menyatakan keengganan saya daripada terlibat dengan pakej syarikat tersebut.

Muhasabah diri terjadi. Alhamdulillah, hati tetap tenang. Saya tidak mahu berasa sedih dengan kehilangan itu. Duit boleh dicari, namun ketenangan hati itu bukan mudah diperolehi. Semoga Allah mengampunkan segala dosa diri ini, barangkali saya ada berlaku tidak adil kepada anak didik. Mungkin tiada keberkatan dalam masa-masa kerja yang telah dilakukan. Terlalai dari tanggungjawab yang diamanahkan dan sebagainya.

Ada rakan sekerja mengatakan bahawa dia turut kehilangan jumlah yang sama kerana melibatkan diri dengan skim cepat kaya. Katanya, sebaik sahaja dia dan dua temannya menceburkan diri dalam skim tersebut, dalam masa seminggu sahaja skim itu diharamkan kerana Bank Negara telah membekukan operasi syarikat tersebut. Sekelip mata, semudah ABC.

Pensyarah saya sewaktu di universiti dahulu pun ada bercerita perkara yang sama. Dia turut kehilangan jumlah yang sama akibat membayar bil melalui online banking. Rupa-rupanya, laman web yang telah digunakannya adalah satu skim penipuan. Kata pensyarah saya, kehilangan itu barangkali bagi menjadikan rezeki yang diperolehnya saban bulan menjadi berkat.

Semoga rezeki yang telah diperoleh dan bakal diperoleh selepas ini adalah rezeki yang berkat dan halal. Semoga kehilangan yang banyak itu akan diganti oleh Allah dengan kesabaran dan rezeki yang lebih berkat. Amin…


Ya Allah, ampunkanlah segala dosa-dosa kami. Ampunkanlah kelalaian, kelekaan dan kekhilafan kami dalam melayari kehidupan sebagai hamba-Mu. Amin…