Asma ul-Husna

Hari Ini

Habib Albi

Habib Albi

Nikmat Allah

Nikmat Allah

Sahabat

Sahabat

Ukhwah

Ukhwah

Sahabat Iqra'

Sahabat Iqra'

Islam Inside

Islam Inside

Knowledge Seeker

Knowledge Seeker

Followers


Ilmu 9:17 AM

Dan janganlah kamu mengikuti apa yang kamu tidak mempunyai pengetahuan tentangnya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan diminta pertanggunganjawabnya.” Surah Al-Isra’ : 36

Dalam dunia digital, ilmu merupakan faktor terpenting untuk menguasai semua bidang kehidupan. Tanpa ilmu, akan menyebabkan manusia ketinggalan dan sentiasa bergelumang dalam kerugian.

Dalam ayat di atas, Allah mengarahkan umat manusia supaya tidak mengikut membabi buta tanpa disandarkan penguasaan ilmu. Seluruh pancaindera memerlukan ilmu untuk digerakkan. Telinga untuk mendengar, mata untuk melihat dan hati untuk memilih, memerlukan bantuan ilmu supaya ianya menjurus ke arah kebaikan dan keredaan Allah. Oleh kerana di akhirat kelak Allah akan mempersoalkan tentang pendengaran, penglihatan dan hati di mana ianya diguna dan dilakukan, maka tidak dapat tidak, manusia perlu memanfaatkan seluruh pancainderanya untuk keredaan Allah.


Manusia akan diperalatkan oleh kawan atau lawan, apabila ianya tidak memiliki sesuatu ilmu. Perumpamaan manusia yang suka menurut atau mengikut tanpa ilmu, diibaratkan seperti lalang yang melentuk ke kiri dan kanan apabila ditiup angin. Kehidupan akan musnah apabila ditiup angin. Kehidupan akan musnah apabila individu itu tidak dapat berdikari dengan ilmunya sendiri.

Koleksi Hadis-Hadis Terpilih, JAKIM

1 Comments:

Faris Adli said...

salam...terima kasih post sesuatu yang dapat membantu dalam presentation =)