Asma ul-Husna

Hari Ini

Habib Albi

Habib Albi

Nikmat Allah

Nikmat Allah

Sahabat

Sahabat

Ukhwah

Ukhwah

Sahabat Iqra'

Sahabat Iqra'

Islam Inside

Islam Inside

Knowledge Seeker

Knowledge Seeker

Followers


Pandangan, Persepsi atau Andaian? 9:20 PM

"Abah, kasihan pak cik tu. Dah tua, tapi tetap kerja."

"Dunia, ada yang senang, ada yang susah. Kalau semua orang nak jadi bos, tak ada pula yang akan buat kerja-kerja bawahan."

"Sedih rasanya tatkala melihat pak cik tu. Anak-anak dia tak tolong ke?"

"Tolong barangkali. Bersangka baiklah. Mungkin dia suka bekerja, jenis orang yang tak boleh duduk diam."

"Emm, mungkin."

Dua pandangan. Dua persepsi. Dua andaian.

Pendapat kita banyak bergantung kepada sikap, sifat serta didikan yang kita terima sama ada secara formal ataupun tidak formal. Kebergantungan ini mempengaruhi minda kita untuk menjadi kritis dan kreatif.


Soroti kisah setiap pelajar, anak murid yang dididik. Pasti kita temui seribu satu kisah di sebalik kenakalan mereka. Ada yang berpakaian kemas, ada yang kelihatan selekeh. Ada yang sentiasa menjadi bahan usikan rakan-rakan dan ada yang mendapat pujian guru sehingga menimbulkan rasa iri hati di kalangan pelajar.

Motivasi yang diberi melalui peneguhan nilai-nilai murni itu sekadar ingin dijadikan satu batu loncatan agar pelajar-pelajar sedar bahawa laluan hidup yang mereka lalui hari ini cuma sedikit. Jauh lagi perjalanan mereka, penuh liku dan ranjau lantaran kehidupan di dunia ini hanyalah persinggahan sementara sahaja.

"Dan tiadalah kehidupan dunia ini melainkan senda gurau dan main-main. Dan sesungguhnya akhirat itulah yang sebenarnya kehidupan, kalau mereka mengetahui." Surah Al-‘Ankabuut: 64

Untuk mendapat hasil yang baik, permulaan yang baik juga perlu dimulai di awalnya. Sekiranya malas berusaha sedari awal, lihatlah kesannya di akhir kelak. Bukan mudah untuk menjadi senang, namun bukan juga sukar untuk menjadi susah. Pilihan berada di tangan sendiri.

'Leteran itu sebenarnya sayang, sikap dingin itu sebenarnya sayang, melebihkan orang lain itu hakikatnya sayang, marah dan rotan itu juga sebenarnya sayang.' Ustaz Hasrizal Abdul Jamil, Murabbi Cinta.

Sayang sebenarnya kepada pelajar-pelajar. Potensi yang ada pada diri mereka perlu digilap kerana mereka masih mencari rentak untuk membina kehidupan mereka. Sifat malas yang ada membantutkan perkembangan mereka sendiri lantaran mereka tidak nampak kesan dan bahana sifat malas berusaha dalam kehidupan mereka.


Semoga ‘pak cik’ di awal cerita ini adalah mereka yang tergolong dalam mereka yang rajin berusaha, mencari sesuap nasi demi mengisi perut anak dan isteri tercinta. Jangan pula ‘pak cik’ itu dalam kalangan ibu bapa yang ditinggalkan anak-anak lantaran kesan dosa silam, mengabaikan tanggungjawab kepada keluarga kerana what you give, you get back!